War is over

67 jaar, 2 maand en 21 dagen na het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog, woedt de strijd nog altijd verder in de bejaarde geesten van enkele overlevenden.

Enkele vaderlandslievende verenigingen, dit zijn oud-strijders, weigeren om nog langer herdenkingsplechtigheden bij te wonen wanneer daar ook N-VA-burgemeesters of schepenen bij aanwezig zijn. “Nationalisme is niet democratisch. De  N-VA heeft haar oorsprong in het Vlaams Nationaal Verbond”.

Dit is van een grote tragiek.

Nog erger is dat ook enkele jonge mensen, pas decennia na de Tweede Wereldoorlog geboren, die achterhaalde denkkaders hebben overgenomen. Een student Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven schrijft in De Morgen dat nationalisme “verwerpelijk”, “uitsluitend”, “oorzaak van segregatie”, “de basis van alle conflicten in de samenleving”, “misselijkmakend” en “tribalisme” is.

Over de angst voor nuance is hier al eerder geschreven.

Sommige mensen beweren dat de oorlog nooit voorbij is zolang er nog mensen leven die hem hebben meegemaakt. Anderen denken dat ook de kinderen van ervaringsdeskundigen de oorlog meekrijgen in hun opvoeding, en dat er pas vrede komt met de derde generatie. Maar het begint er op te lijken dat de Tweede Wereldoorlog zal blijven voortrazen zolang het een bruikbaar referentiepunt is in een politieke discussie van laag allooi.

De herinnering is springlevend zolang men ze kan misbruiken om politiek andersdenkenden te belasteren.

Kan een student Geschiedenis in alle ernst beweren dat nationalisme de basis is van alle conflicten in de samenleving? De jonge historicus schrijft zelf dat nationalisme “een 19de eeuwse Westerse uitvinding” is – heeft hij de geschiedenis niet genoeg bestudeerd om te beseffen dat er ook vóór de 19de eeuw conflicten waren, ook buiten het Westen oorlogen en moord?

Zijn geloof of klasse niet evengoed manieren om onderscheid te maken tussen mensen?

Is elk onderscheid in de samenleving per definitie een proclamatie van superioriteit? Kan men niet gewoon culturele verschillen erkennen, maar elkaar verder perfect evenwaardig vinden als mens?

Zouden de achtbare oud-strijders echt in de waan leven dat er de voorbije 67 jaar geen Vlaams-Nationalisten aan hun zijde stonden bij het herdenken van de vele oorlogsslachtoffers?

Wie zijn zelfs de oud-strijders om de herinnering van de Tweede Wereldoorlog voor zichzelf te claimen?

Het verleden is voorbij. Lessen trekken uit het verleden is niet hetzelfde als het verleden projecteren op het heden. De geschiedenis is veel te kostbaar om te worden geïnstrumentaliseerd in de kruistocht tegen een bepaalde partij.

War is over if you want it, war is over now.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: