Ondernemingsgezind

Tot het meest dwaze vijanddenken in onze samenleving behoort het sluimerende discours tegen ondernemers.

Net zoals werklozen worden weggezet als luie profiteurs, maakt men van ondernemers inhalige fraudeurs. Te vaak wordt, expliciet of impliciet, de karikatuur gemaakt van de onmenselijke ondernemer die zijn werknemers maar al te graag veil heeft voor een iets grotere winst.

Zelfs als dat cliché zou overeenstemmen met een waarheid die je bij een paar tycoons op Wallstreet ziet, dan nog is het absoluut niet van toepassing op het gros van de Vlaamse KMO-leiders. Dat zijn ook maar mensen met een geweten, een voorgeschiedenis en een hart voor hun werknemers.

Nog los van karikaturen is het op zich al verkeerd om een zo scherp onderscheid te maken tussen ondernemers en werkvolk. Die tweedeling arbeiders-patronaat is 19de eeuws en volstrekt achterhaald. Ondernemers zijn eenvoudigweg medemensen, al hebben ze dan iets andere verantwoordelijkheden en kwaliteiten. Het maakt hen niet beter, maar ook niet slechter.

Het nefaste wij/zij-onderscheid tussen ondernemers en hun medewerkers moet worden vervangen door het eenvoudige besef dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Sterke ondernemingen zijn in het rechtstreekse belang van werknemers. Omgekeerd kunnen ondernemers niet zonder gemotiveerde en goed opgeleide arbeidskrachten. Wie elkaar zo nodig heeft, kan het zich niet permitteren in clichés te denken.

Wantrouwen is goedkoop. Onze ondernemers verdienen respect voor hun initiatief en hun inzet. Wie een van onze (vele) wetten overtreedt, moet worden gestraft. Maar voor het overige is iedereen er bij gebaat als ondernemers wat ondersteuning en veel vrijheid krijgen.

Een ondernemer is trouwens onschuldig tot het tegendeel bewezen is – ook dat heeft hij gemeen met zijn medeburgers.

Zelf heb ik geen talent voor ondernemen, dat laat ik graag aan anderen over. Maar ik heb oprechte bewondering voor wie wel een bedrijf uit de grond kan stampen. Ben ik nu een klasseverrader? Heul ik nu met de patroons? Of moeten we dat kleuterschoolmarxisme eens achter ons laten?

Ik kom op straat.

http://www.ikkomopstraat.be/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: