Hype

Apple wanneer ze de update van een product op de markt gooien. De Rode Duivels als ze een paar wedstrijden na elkaar winnen. Facebook, of Netlog even daarvoor, of MSN dáárvoor. Kookprogramma’s en alle afgeleide producten. Vijftig tinten grijs, Somebody that I used to know, volkstuintjes, grote nerd-brillen, 3D-films en Vespa-scooters.

Dit zijn hype’s. N-VA is geen hype meer.

Na de Vlaamse verkiezingen in 2009 en de federale verkiezingen in 2010, wint de Nieuw-Vlaamse Alliantie nu ook de lokale en provinciale verkiezingen van 2012. Het is flauw om al dat succes nog te wijten aan de deelname van één man aan één televisiequiz, jaren geleden. Dat is trouwens ook bijzonder denigrerend voor al die kiezers die N-VA een lokale doorbraak bezorgden. Alsof zij hun burgemeester kiezen aan de hand van een grap over dierenuitwerpselen meer dan drie jaar geleden.

Het is duidelijk dat een belangrijk deel van Vlaanderen al lang zat te wachten op een democratische Vlaamsbewuste partij die geen racisme of populisme aan te wrijven valt. Een centrumrechtse partij die haar economische programma niet slachtoffert op het altaar van regeringsdeelname. Een schijnbaar principiële partij die zich conservatief durft op te stellen zonder angst voor de banbliksems van een bepaald establishment dat progressief denken tot dogma heeft verheven.

Dat België wel gesubsidieerd, maar niet bestuurd wordt door een meerderheid van Vlamingen, is geen detail meer. Anno 2012 kan een politieke kaste zich niet meer alles permitteren. Zo kan men het evengoed niet meer maken om N-VA, en dus iedereen die met die partij sympathiseert, voortdurend neer te zetten als gevaarlijk, ondoordacht, extremistisch, racistisch, zelfs fascistisch. De mensen worden dat beu.

De traditionele Vlaamse partijen hebben het succes van N-VA louter aan zichzelf te danken. Niet aan de media, niet aan het Vlaams Belang, niet aan de foertstemmers. Stop met het weg te wuiven als een rage, een hype: zet die ploat af.

Pas wanneer het fundamentele succes van N-VA echt wordt erkend en naar waarde geschat, zal het debat niet meer over N-VA gaan. Dan moeten we het eindelijk niet meer over een partij hebben, maar kunnen we de uitdagingen van de zeer nabije toekomst aanpakken. Als we na de verkiezingen van 2014 geen nieuwe formatiecrisis willen, dan kunnen we nu misschien beginnen met die actief te vermijden.

Want een hype is een modegril. De N-VA is geen modegril meer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: