Vragen zonder antwoord en zonder zin

Deze vragen hebben geen zin. Ze bevatten het antwoord al – en niet alleen het antwoord, maar ook het duidelijke en morele oordeel van de vragensteller. Hen voorleggen aan bepaalde journalisten – die hun oordeel ook al lang gevormd hebben – zou geen enkele zin hebben. Toch schrijf ik ze hier neer. Omdat het kan.

1) Doet het er eigenlijk toe hoe vaak De Wever, in columns en interviews, herhaalt dat hij gelooft in een meerlagige identiteit waarin mensen zeker niet alleen Vlaming zijn? Of zullen jullie altijd blijven proberen om de N-VA-voorzitter het etiket op te kleven van een bekrompen vendelzwaaier die alle Vlamingen in hetzelfde hokje wil duwen?

2) Over etiketten gesproken: hoe lang nog zal men de N-VA bestempelen als “neoliberaal” en “neoconservatief”? Gaat “neoliberalisme” niet veel te ver voor een partij die het sociaal vangnet helemaal niet in vraag stelt en de vrije markt niet zomaar de vrije hand wil geven? Is “neoconservatief” geen flauwe poging om De Wever te linken aan “neocons” in de VS? Waarom wordt de retoriek van journalisten niet eens wat fundamenteler in vraag gesteld?

3) Zeg nu eens eerlijk: willen jullie dat het Vlaams Belang achteruitgaat? Want telkens wanneer VB-procenten naar N-VA gaan, maken jullie je luidop zorgen. Het VB moet kleiner worden, maar die kiezers mogen nergens anders naartoe gaan? Mag het VB enkel kleiner worden wanneer die stemmen gerecupereerd worden door een partij die jullie bevalt? Zien jullie op 14 oktober liever Dewinter dan De Wever winnen?

4) Hebben jullie ooit zelf de idee dat het hele Calimero-verwijt misschien een beetje uitgemolken is? Dat het misschien van originaliteit, intellectuele verkwikking en eerlijkheid zou getuigen om niet elke dag weer “Calimero” te roepen, ook wanneer daar geen goede aanleiding voor is? Is “Calimero” niet gewoon een recyclage-verwijt, een poging om het oude cliché van de kaakslag-flamingant levend te houden? En zou het met een minimum aan verbeelding niet mogelijk zijn om heel wat andere politici dit etiket op te kleven?

5) Is wij-zij-denken niet eigen aan de politiek? Is het zelfs niet de taak van een politieke partij om een groep te identificeren en proberen de belangen van die groep te behartigen? Doet niet elke partij dat? Zijn de linkse aanvallen op “de bankiers” of “de ondernemers” vaak geen straffere staaltjes van vijanddenken dan gelijk wat de N-VA over Franstaligen ten beste heeft gegeven?

6) Zou men het niet hypocriet kunnen noemen dat sommige journalisten graag en veel klagen over de aandacht die De Wever te beurt valt in de media? Voelt men niet gewoon aan dat men scoort met De Wever, zowel bij voor- als tegenstanders, en is het niet zo dat men hem daarom blijft opvoeren? Is het niet zo dat De Wever gewoon het lekkerste hapje is voor journalisten: een politicus met een duidelijk gedacht, recht door zee, met enige onderbouwing? Steken andere politici daar niet te armtierig tegen af?

7) Waarom lees ik nu vaak venijnige steken naar een De Wever die al maanden campagne aan het voeren is in Antwerpen? Hebben de media niet vele maanden lang aan de kop van De Wever gezaagd om nu eens eindelijk zijn kandidatuur aan te kondigen? Hebben jullie de N-VA-voorzitter niet gehekeld in tijdschrift en krant omdat hij veel te lang gewacht zou hebben met het bekendmaken van zijn intenties? Wat is het nu eigenlijk?

8) Hoe durven we in Vlaanderen neer te kijken op de subjectiviteit van bijvoorbeeld de Nederlandse krant De Telegraaf, die in de recente verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer campagne zou hebben gevoerd tegen enkele (linkse) partijen? Kan men nu oprecht zeggen dat er in Vlaanderen geen dagbladen zijn die een duidelijke koers hebben, voor of tegen bepaalde partijen? Zijn Vlaamse journalisten echt goed geplaatst om anderen lessen te geven in journalistieke terughoudendheid?

9) Is er dan geen enkele politieke journalist die ooit gewichtsproblemen heeft gehad? Waarom anders is er nooit veel empathie geweest voor het eetprobleem van De Wever? Zijn al die flauwe, gevoelloze, maar oh zo populaire sneren over “het politieke zwaargewicht” alweer vergeten? Is het echt zo ondenkbaar dat een vader van jonge kinderen die zijn eigen vader vroeg heeft verloren om andere dan louter politieke redenen zou willen afvallen? Zouden jullie evenveel aandacht hebben voor een drugsverslaving of een drankzucht?

10) In alle eer en geweten; beschouwt iedereen het nationalisme wel als een normale politieke opvatting? Speelt hier geen achterhaald beeld over nationalisme, geen ongefundeerde vrees en partijdig voorbehoud? Kunnen we het er dan echt niet over eens zijn dat nationalisme ook civiel, humanitair en volstrekt fatsoenlijk kan zijn? Kunnen we niet afspreken dat je het makkelijk oneens kan zijn met de ideeën van N-VA, maar dat deze ideeën wel democratisch zijn? Moet al die onzin over “extreem-rechts” niet worden weggezet als wat het is: onzin?

11) Ten slotte, heel eenvoudig: worden jullie hier ook niet ontzettend moe van?

Advertenties

5 thoughts on “Vragen zonder antwoord en zonder zin

 1. Gelerobbie schreef:

  Kudos. Goed geformuleerd.

 2. Bart Fonteyn schreef:

  Fijn dat u het even zo duidelijk wilde stellen. Het lijkt in dit land niet meer mogelijk om jezelf gematigd op te stellen en de zaken nuchter te analyseren zonder te vervallen in clichés of -erger- plat gescheld. Het zou velen van uw collega’s sieren moesten ze deze als vragen vermomde aanbevelingen ter harte nemen.

 3. Ilse Verhoeven schreef:

  Mooi stukje! Dank je wel om het neer te schrijven!

  • michaeldevoldere schreef:

   N-VA moet het project duidelijk invullen vóór de verkiezingen van 2014, zodat de kiezers goed weten waarvoor ze (kunnen) kiezen. De partij heeft dan ook een groot inhoudelijk congres aangekondigd in het begin van 2014. Zullen de andere partijen hetzelfde doen? Tenslotte staat “confederalisme” ook in de partijprogramma’s van Open VLD en CD&V…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: