La bête noire

Men is nooit te oud om te leren. Professor emeritus Magda Michielsens (°1944) kreeg het deze week nog eens stevig ingepeperd: wie vanuit academische hoek een scherpe opinie levert die de N-VA gelijk geeft, kan maar beter over een vlekkenloze wetenschappelijke onderbouwing beschikken.

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de inhoudelijke vereisten voor opinies die de N-VA ongelijk geven iets minder streng zijn.

Michielsens had uitgehaald naar de politieke praatprogramma’s op RTBF, waar de N-VA en haar voorzitter Bart De Wever consequent zouden worden neergezet als baarlijke duivels. Meteen stonden heel wat bekende gezichten klaar om de bewijsvoering van Michielsens – een reeks televisiefragmenten – te ontkrachten. Michielsens kon ook aan den lijve ondervinden dat zelfs iemand die nooit eerder werd betrapt op een Vlaamsgezind standpunt, meteen van nationalistische partijdigheid kan worden beticht.

Het onderzoeksdomein “Vrouwenstudies” staat nochtans niet echt bekend als een flamingant bastion.

Als student politicologie heb ik enkele maanden geleden een thesis afgewerkt omtrent de representatie van Bart De Wever in de Franstalige media. Daarbij baseerde ik mij op élk artikel dat tussen oktober 2004 en april 2011 over De Wever verschenen is in La Libre Belgique, Le Soir en Le Vif/L’Express.  Mijn uiteindelijke corpus bestond uit 2232 relevante artikels. Mijn promotor was Marc Hooghe (KUL), die na Dave Sinardet (UA) wellicht de grootste universitaire tegenstander van De Wever in Vlaanderen is. Onverdachte bron dus.

Het resultaat was ontluisterend.

Het is niet helemaal zo dat de Franstalige pers de persoon Bart De Wever altijd en overal afschildert als een of andere extremist. Het frame “extremisme” duikt slechts op in 8,2% van de artikels (al zou men 8,2% ook veel kunnen vinden voor de voorman van een partij die in Vlaanderen door bijna niemand als “extremistisch” wordt omschreven). De persoon De Wever is dus niet de duivel. Het is veel erger.

De Franstalige pers diaboliseert De Wever onrechtstreeks. Via de omweg van zijn ideologie.  Het Vlaams-Nationalisme, waar De Wever zeker in Franstalige België de belichaming van geworden is, wordt namelijk wel vrij consequent verketterd door Franstalige journalisten.

Wie regelmatig de Franstalige pers leest, beseft maar al te goed dat men in het Zuiden van het land het Vlaams-Nationalisme nog steeds niet aanvaard heeft als een volledig legitiem politiek streven. Het Vlaams-Nationalisme wordt zeer vaak afgeschilderd als een groot gevaar, een bedreiging. En de veroordeling van deze in Vlaanderen toch goed ingeburgerde stroming gebeurt ook nog eens in zéér morele termen.

In Le Soir verscheen begin 2011 een opiniestuk waarin Jacques De Decker, een Germanist aan de ULB, De Wever ervan beschuldigde onverschillig te staan tegenover de persvrijheid. Waarop baseerde De Decker zich? Op één fragment uit de televisiequiz De Slimste Mens Ter Wereld. De Wever was er immers niet in geslaagd om de Russische journaliste Anna Politovskaïa te herkennen. Politovskaïa werd bekend als een martelares van de beweging die in Rusland ijvert voor meer burgerrechten. Maar omdat De Wever  niet de juiste trefwoorden had gevonden, moest hij dus wel een heimelijke anti-democraat zijn.

Ik zou durven zeggen dat de bewijsvoering van Magda Michielsens dan toch wel wat uitgebreider is.

Zoals Michielsens ook heeft aangestipt, speelt ook humor een zeer negatieve rol. Wanneer in Vlaanderen een relletje ontstaat over een Franstalig stuk over De Wever dat het wel érg bruin bakt, is de verdediging meestal dat het hier slechts gaat om “humor”. Maar wie al die “humoristische” stukjes samenlegt, ontdekt wel een paar patronen. En het is ook zelden helemaal onschuldig. Wanneer een column een dystopische toekomst schetst waarin De Wever koning van België is geworden, en het volk toespreekt in een Sportstadium genoemd naar VB-oprichter Karel Dillen, dan is dat niet zomaar humor. Dan is dat een bewuste associatie: die Vlaams-Nationalisten zijn één pot nat – een duidelijke én politieke boodschap.

Dit lijkt allemaal geen bewust proces. Er is geen groot complot tegen De Wever. Maar dat maakt het net erger: onbewust bestaat er een heel groot mentaal onbegrip voor iets dat in Vlaanderen aanvaard wordt als legitiem en normaal. Men heeft een bepaald beeld van wat “nationalisme” voor iets is (Balkantoestanden, in het beste geval) en men slaagt er niet in om voorbij dat vooroordeel te kijken.

We mogen natuurlijk niet vergeten dat er ook in Vlaanderen mensen zijn die maar niet willen aanvaarden dat er ook een fatsoenlijk en zelfs redelijk nationalisme mogelijk is. Een van de meest virulente anti-N-VA-stukken die ooit verschenen zijn in de Franstalige kranten, werd ondertekend door Mathias De Clercq, schepen te Gent.

En ook in Vlaanderen zijn er mensen die maar niet kunnen geloven dat Frank Vanhecke – naast een man met een extreem, simplistisch en kwetsend politiek discours – ook een liefhebbende echtgenoot, een zorgzame stiefvader en een grote mijnheer kan zijn.

Ook in Vlaanderen zijn er mensen die liever doodvallen dan de N-VA zelfs maar op één puntje gelijk te geven. En daarmee doen ze hun eigen zaak niet goed. Want het rabiate onbegrip dat in veel Franstalige media (soms zeer zelfingenomen) wordt geëtaleerd, zou wel eens gevaarlijker kunnen zijn voor het Belgisch samenleven dan wel tachtig Vlaamsgezinde Kamerleden.

Of honderd Magda’s Michielsens.

Advertenties

2 thoughts on “La bête noire

  1. Nele3de schreef:

    Alweer raak! *klikt op “share this”*

  2. Rene Van Eynde schreef:

    Ik neem aan dat de studenten politocologie nu staan te springen om als eersten een vergelijkende thesis over Mise au Point en De Zevende Dag te maken?We hebben er zeker 12 nodig.Minimum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: